Ako na dlhy

Mega-Pôžičky.sk > Infocentrum > Čo robiť, keď nemôžem pôžičku splácať?

Čo robiť, keď nemôžem pôžičku splácať?

Vziať si pôžičku nie je žiadny problém. Ak máte pravidelný príjem je samozrejmosťou posielať pravidelné splátky. Problém ale nastáva, keď o tento pravidelný príjem prídete. Dostať sa z takejto situácie nebýva ľahké. Čo robiť keď nemáte na splácanie pôžičky?

1) Berte situáciu vážne

Rozhodne neutekajte od problémov a nepremýšľajte tak, že sa táto situácia sama vyrieši. Ak vám budú chodiť upomienky od veriteľov, je lepšie ihneď komunikovať a netváriť sa, že sa vás to netýka. Takýto postup môže skončiť až exekúciou. Jednajte preto s veriteľmi okamžite, ako sa dostanete do finančných ťažkostí. Snažte s veriteľmi dohodnúť na riešení situácie napríklad návrhom splátkového kalendára, ktorý by bol pre vás únosný a nezaťažil váš rozpočet.

2) Riešením nie je ďalšia pôžička

Pre niekoho by mohlo byť najjednoduchším riešením vziať si ďalšiu pôžičku. Ale ak nemáte na splácanie jednej pôžičky, ako by ste mohli splácať aj tú druhú. Ľahko sa dostanete do registra dlžníkov, potom nezostane než požičiavať si od nebankových poskytovateľov za nevýhodných podmienok a vysokých úrokov. Mohli by ste skončiť v dlhovej pasce a jednoducho povedané len rozbíjať klin klinom. Tadiaľ cesta nevedie.

3) Konsolidácia

V prípade, že máte viac pôžičiek, premýšľajte o zlúčeniu pôžičiek do jednej, tzv. Konsolidácie. Takéto zlúčenie pôžičiek v praxi znamená, že budete platiť len jedny poplatky - za vedenie účtu, za výpisy - mesačne tak môžete ušetriť desiatky až stovky eur.

4) Privýrobok

Ak je váš rozpočet v mínusových číslach a výdavky prevyšujú nad príjmy, je nutné sa poobzerať po privýrobku v podobe brigády. Opýtajte sa vo firmách v okolí, v blízkych supermarketoch alebo sa pozrite na internet. Možnosťou ako si vedľajší príjem či prácu zaistiť je veľa. Na internete funguje mnoho špecializovaných webov, ktoré ponúkajú voľné pracovné miesta, bez toho aby ste platili za sprostredkovanie. Ponuky si preverte, nenechajte sa zlákať rýchlym zbohatnutím. Takéto ponuky sú podozrivé.

5) Osobný bankrot

Ako posledná možnosť môže byť vyhlásenie osobného bankrotu. Ten má však prísne pravidlá a podmienky pre splnenie. Pre oddĺženie musíte mať stály príjem a dlhy najmenej u dvoch veriteľov. Počas piatich rokov budete žiť len z osobného minima a zvyšok z platu bude posielaný medzi veriteľov.


28. 4. 2014